Συμβουλές για να σχεδιάσεις τον προϋπολογισμό σου

Στόχος είναι να σχεδιάσεις τον μηνιαίο προϋπολογισμό σου όπως αυτός ταιριάζει  σε σένα και στον τρόπο ζωής σου.

Για να κάνεις ένα αποτελεσματικό πλάνο προϋπολογισμού, θα πρέπει να ετοιμάσεις μία όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική κατάσταση με τα σταθερά εισοδήματα και έξοδα που έχεις κάθε μήνα.

Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθείς πού δίνεις τα χρήματά σου, και πόσα σου μένουν εφόσον πληρώσεις όλους σου τους λογαριασμούς σου (όπως τηλέφωνο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό) και τις δόσεις των δανείων σου.

Αυτός είναι ένας τρόπος όχι μόνο για να αποταμιεύσεις χρήματα αλλά και για να δεις την οικονομική σου κατάσταση ώστε να πάρεις αποφάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τα οικονομικά σου.

Υπολόγισε εύκολα τον προϋπολογισμό σου με τον ειδικό μας υπολογιστή.

 

Διαχώρισε τα έξοδα σου σε κατηγορίες

Αρχικά καταγράφεις τα μηνιαία έσοδα σου όπως μισθός, ενοίκια κτλ. Έπειτα καταγράφεις τα απαραίτητα έξοδα διαβίωσης. Αυτά συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά, καθημερινά και περιστασιακά έξοδα. Γι αυτό θα σε βοηθήσει η κατάσταση λογαριασμού του τρεχούμενου σου.

Υποχρεωτικά έξοδα

Υποχρεωτικά έξοδα είναι οι μηνιαίες δόσεις που οφείλεις να καταβάλλεις για:

  • στεγαστικές ανάγκες όπως μηνιαία δόση έναντι του στεγαστικού σου δανείου για ιδιοκατοίκηση ή του στεγαστικού σου δανείου για εξοχικό ή για ενοίκιο
  • άλλα αναγκαία έξοδα, όπως για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τηλεφώνου
  • πληρωμή φόρου εισοδήματος, σκυβάλων, άσκησης επαγγέλματος καθώς και κοινωνικών ασφαλίσεων
  • ασφάλιστρα για ασφάλειες οικίας, αυτοκινήτου, ζωής, ιατροφαρμακευτικής κάλυψης κτλ.
  • άδεια κυκλοφορίας αυτοκίνητου
  • δίδακτρα σχολείων των παιδιών σου κτλ.

Κάποια από τα πιο πάνω έξοδα πληρώνονται κάθε δύο μήνες ή μία φορά τον χρόνο. Τα έξοδα υπολογίζονται σε μηνιαία βάση (π.χ. ασφάλεια οικίας 600 ευρώ τον χρόνο άρα 50 ευρώ τον μήνα).

Τα πιο πάνω έξοδα είναι σημαντικό να καταβάλλονται χωρίς καθυστέρηση. Η μη πληρωμή τους θα έχει σοβαρές συνέπειες, που θα σε οδηγήσουν σε διαλόγους με την Τράπεζα ή άλλους οργανισμούς.

Καθημερινά έξοδα

Αυτή η λίστα πρέπει να περιλαμβάνει οτιδήποτε ξοδεύεις κατά την διάρκεια του μήνα (από έξοδα υπεραγοράς μέχρι βενζίνη). Προσπάθησε να διατηρείς ένα ημερολόγιο καταγράφοντας κάθε μήνα τα έξοδα σου. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθείς καλύτερα που ξοδεύεις περισσότερο.

Μην ξεχνάς να συμπεριλάβεις όλα όσα ξοδεύεις. Αυτές φαινομενικά είναι μικρές καθημερινές αγορές που όταν όμως τις υπολογίσεις θα μπορείς να τις ρυθμίσεις καλύτερα.

Περιστασιακά έξοδα

Αυτά τα έξοδα επηρεάζουν σημαντικά τον προϋπολογισμό σου. Εδώ, περιλαμβάνεις τα χρήματα που ξοδεύεις π.χ. για δώρα Χριστουγέννων ή γενεθλίων, παιδικά πάρτι, έξοδα διακοπών και αγορές ρούχων.

 

Θέσε "στόχο βελτίωσης" του προϋπολογισμού σου

Μελετώντας τα πιο πάνω μπορείς να θέσεις τον στόχο βελτίωσης του προϋπολογισμού σου, δηλαδή ποιο ποσό θα αποταμιεύεις από τα υποχρεωτικά, καθημερινά ή περιστασιακά σου έξοδα.

Παράλληλα, μπορείς να συζητήσεις με τον προσωπικό σου τραπεζίτη το άνοιγμα ενός αποταμιευτικού λογαριασμού που θα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου αυτού. Έχουμε στη διάθεσή σου διάφορους αποταμιευτικούς λογαριασμούς, ένας εκ των οποίων θα αρμόζει σε σένα. Για να μάθεις περισσότερα πάτησε εδώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 800 00 800 / (+357) 2212 8000 EMAIL