Έκκληση για την οικονομία

Ανάγκη για σωστό σχεδιασμό και συλλογικότητα

Η ώρα της οικονομίας είναι κρίσιμη και οι ενέργειες μας καθοριστικές για το μέλλον του τόπου. Η ισχυρή οικονομία αποτελεί το εχέγγυο στον αγώνα μας για εθνική και φυσική επιβίωση, και θα πρέπει όλοι μας, κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, οργανωμένα σύνολα, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να αντιληφθούμε το διεθνές περιβάλλον και τα τρωτά της δικής μας οικονομίας, να ενεργήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, να ανακόψουμε την πτωτική μας πορεία, να πετύχουμε την ανάκαμψη, να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.

Μήνες τώρα, προειδοποιούμε, συμβουλεύουμε, στηρίζουμε, προσπαθούμε. Αναλύσαμε και εισηγηθήκαμε σειρά συγκεκριμένων μέτρων. Δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια. Βρισκόμαστε σε εκείνο το κομβικό σημείο που θα κριθούμε από την ιστορία. Είναι η ώρα της άμεσης και της αποτελεσματικής δράσης.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, άσχετα αν έχουν δίκιο ή όχι, και πως είναι καταστροφικό να τους αγνοούμε τη στιγμή που ολόκληρη η ευρωζώνη αναγνωρίζει την επιρροή τους και καθορίζει πολιτικές που αποσκοπούν στον καθησυχασμό των αγορών.

Οι αγορές κινούνται με γοργούς ρυθμούς. Αναποφασιστικότητα, διαφωνίες ή απλά λόγια χωρίς ουσία τιμωρούνται, ενώ τολμηρές πράξεις επιβραβεύονται.

Με την απραξία μας διακυβεύουμε τη δυνατότητα αναχρημαδότησης του κράτους και οι συνέπειες θα είναι άμεσες και σοβαρές. Άμεση είναι η απειλή της ένταξης της χώρας μας στον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι κακό αυτό συνεπάγεται. Μακροπρόθεσμα, χώρα στιγματισμένη, χώρα λαβωμένη, χώρα με οικονομικές δυσχέρειες, δεν θα προσφέρεται πλέον για περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο. Το οικοδόμημα που χρόνια τώρα κτίσαμε, που συνεισφέρει τόσα πολλά στην Κυπριακή οικονομία και που αποτελεί βασικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα, θα διαβρωθεί. Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι ανελέητος.

Η Τράπεζα Κύπρου, ο μεγαλύτερος αιμοδότης της οικονομίας του τόπου, αγωνιά για τις οικονομικές εξελίξεις οι οποίες επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί. Παράλληλα όμως, δηλώνει ότι έχει τα κεφάλαια και την ικανότητα να ενισχύσει τις πολιτικές του κράτους, εφόσον αυτές χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα και διορατικότητα, εφόσον βγάζουν τη χώρα από την κρίση, οδηγώντας την σε προκοπή και ευμάρεια στη βάση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής οικονομίας απαλλαγμένης από αντιλήψεις που διαβρώνουν την ανταγωνιστικότητα και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Η περίοδος μετά την Τουρκική Εισβολή χαρακτηρίστηκε σαν περίοδος οικονομικού θαύματος. Η Τράπεζα Κύπρου ήταν πάντοτε παρούσα με όλα της τα μέσα. Σήμερα παρά το ρευστό περιβάλλον γύρω μας, η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση με ψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και πολύ ικανοποιητική ρευστότητα και δηλώνει και πάλιν παρούσα. Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης ενεργήσαμε από το ξεκίνημα και αυτής της κρίσης και συνεχίζουμε να αιμοδοτούμε την οικονομία.

Η έξοδος από τη σημερινή κρίση προϋποθέτει να έχουμε τις αρετές εκείνες που απέτρεψαν τότε τον οικονομικό μαρασμό της Εισβολής και της Κατοχής. Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί ανάληψη ευθυνών με σοβαρότητα και πάνω από όλα με σωστό σχεδιασμό και συλλογικότητα.

Οι ενέργειές μας θα πρέπει να είναι τέτοιες που να ξεκαθαρίζουν στις αγορές ότι η Κύπρος μπορεί και είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να διαχειριστεί τα οικονομικά της και να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Κάθε μέρα απραξίας επαυξάνει με επιτάχυνση τα προβλήματα και τους κινδύνους. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε σήμερα, όχι αύριο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 800 00 800 / (+357) 2212 8000 EMAIL