Συνεργασία με China Development Bank

Τράπεζα Κύπρου και China Development Bank θέτουν σε εφαρμογή τη συνεργασία τους

Ανώτατα στελέχη της China Development Bank στην Κύπρο

Σε εφαρμογή τίθεται η συνεργασία Τράπεζας Κύπρου και China Development Bank μετά και από την επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών της κινεζικής τράπεζας στην Κύπρο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος , κ. Αντρέας Ηλιάδης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ, κ. Αντρέας Αρτέμης και ανώτατα στελέχη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να συναποφασίσουν τους στόχους και τη στρατηγική πάνω στην οποία θα κινηθεί η συνεργασία των δύο μερών.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, κ. Αντρέας Αρτέμης, αναφέρθηκε στην ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και την συμβολή των δύο χωρών στην νομισματική ιστορία και τόνισε: «Η Τράπεζα Κύπρου και η China Development Bank με τη συνεργασία αυτή ενώνουν όχι μόνο τον πολιτισμό αλλά συνάμα αναπτύσσουν τις επιχειρηματικές και επενδυτικές σχέσεις των δύο χωρών. Είμαι σίγουρος ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφθηκε από τους δύο οργανισμούς για την κοινή χρηματοδότηση επενδύσεων στους συγκεκριμένους τομείς, θα ενδυναμώσει περαιτέρω την οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Κίνας και θα συμβάλει στην επιτυχία των μελλοντικών στόχων των τριών χωρών.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος , κ. Αντρέας Ηλιάδης αφού τόνισε ότι η συνεργασία των δύο τραπεζών είναι πολύ σημαντική για τους τομείς της ναυτιλίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναπτυξιακών έργων και για τις δύο χώρες πρόσθεσε: «Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ο σημαντικός ρόλος της στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον εξελίσσεται συνεχώς. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας έχουν αναπτυχθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον. H Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως ένα ανεπτυγμένο και αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο, αποτελεί ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. H Τράπεζα Κύπρου μπορεί να γίνει ο συνδετικός κρίκος για εκμετάλλευση ευκαιριών που θα προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή προς αμοιβαίο όφελος. »

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της China Development Bank κ.Zheng Zhijie αφού εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίηση του για την έναρξη της συνεργασίας, αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που δίνουν και οι δύο οργανισμοί στην κοινωνική και πολιτιστική προσφορά στις κοινωνίες όπου δραστηριοπούνται. Δήλωσε επίσης: « Η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτελέσει την οικονομική γέφυρα που θα φέρει ακόμη πιο κοντά την Κίνα με την Ευρώπη και τον Ανατολικό Μεσογειακό χώρο. Η συμφωνία αυτή θεμελιώνει μία συνεργασία που μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλους στρατηγικούς τομείς.»

Όπως είναι γνωστό το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου υπόγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την China Development Bank στο πλαίσιο του οποίου έχει εξασφαλίσει πενταετές δάνειο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει την αρχή συνεργασίας των δύο τραπεζών στην από κοινού χρηματοδότηση επενδύσεων στους τομείς της ναυτιλίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναπτυξιακών έργων.

Η China Development Bank είναι κρατικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός που στόχο έχει , μεταξύ άλλων , την ανάπτυξη των εξωτερικών σχέσεων της Κίνας με τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες μέσα από την παροχή οικονομικής στήριξης συναλλαγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της χώρας που παραχωρεί δάνεια σε ξένο νόμισμα. Στο τέλος του 2010 το σύνολο ενεργητικού της China Development Bank ανερχόταν σε 583 δις ευρώ, και τα συνολικά της δάνεια σε 515 δις ευρώ.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 800 00 800 / (+357) 2212 8000 EMAIL