Χορηγία Ετήσιας Οικονομικής Διάλεξης ΕΚΟΜ

Η Τράπεζα Κύπρου χορηγός της Ετήσιας Οικονομικής Διάλεξης της ΕΚΟΜ

Ομιλητής ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ.Αθανάσιος Ορφανίδης με θέμα : « Η κρίση του Δημόσιου Χρέους».

Η Τράπεζα Κύπρου προσπαθώντας να συμβάλει στην ευρύτερη ενημέρωση της οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου και να βοηθήσει να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανόν να προκύπτουν μέσα στις συνθήκες του παρόντος οικονομικού κλίματος, διοργάνωσε στις 16 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με την Εταιρία Κυπριακών Οικονομικών Μελετών (ΕΚΟΜ), και τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου την Ετήσια Οικονομική Διάλεξη της ΕΚΟΜ. Η Ετήσια Οικονομική Διάλεξη είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1991 με σκοπό να συμβάλει στη διάχυση της έρευνας κυρίως για θέματα οικονομικής πολιτικής.

Στη φετινή εκδήλωση της Ετήσιας Οικονομικής Διάλεξης ομιλητής ήταν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ.Αθανάσιος Ορφανίδης ο οποίος παρουσίασε το θέμα : «Η κρίση του Δημόσιου Χρέους».

Την εκδήλωση, προλόγισε ο κ.Γιάννης Κυπρή, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου ο οποίος έκανε σύντομη αναφορά στο ιστορικό της εξέλιξης της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Στην ομιλία του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου επεσήμανε ότι «η εμπιστοσύνη που απολάμβανε από την ίδρυσή της η ζώνη του ευρώ κλονίστηκε σοβαρά τα τελευταία δύο χρόνια καθώς, η εικόνα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της, κατέρρεε». Ο κ. Ορφανίδης υπέδειξε ότι ήδη από τα τέλη του 2011 άρχισαν να διατυπώνονται ερωτηματικά για την ίδια την επιβίωση του ευρώ, τα οποία κάποτε θεωρούνταν ταμπού. Μέχρι τότε δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που αντιμετώπιζε προβλήματα. «Μετά την Ελλάδα, μια σειρά κρατών μελών αντιμετώπισαν δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους τους ή απώλεσαν πλήρως την πρόσβαση τις αγορές, παρά την εφαρμογή πρωτοφανών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής». Τι έφταιξε; Τι προκάλεσε τη δραματική διάβρωση της εμπιστοσύνης; Πέραν των αυτονόητων αιτιών – δημοσιονομικές ατασθαλίες, απώλεια ανταγωνιστικότητας κλπ – η κύρια αιτία της εξάπλωσης της κρίσης σε τόσες πολλές χώρες του ευρώ, σημείωσε ο Διοικητής της ΚΤΚ, «κατέδειξε τον ελλιπή σχεδιασμό της ζώνης του ευρώ. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στη διακυβέρνηση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν συλλογικά να πείσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποτελεσματικά».

«Αντί μιας απόφασης ικανής να λύσει το πρόβλημα, οι ηγέτες της ΕΕ έλαβαν την απόφαση εισαγωγής μιας νέας παραμέτρου στις αγορές κυβερνητικού χρέους: να επιβάλουν στους επενδυτές/ πιστωτές να απορροφήσουν ζημιές στην περίπτωση που ένα κράτος αντιμετωπίζει δυσκολίες ρευστότητας, στη Σύνοδο Κορυφής στο Deauville του Οκτωβρίου του 2010». Κατά τον κ. Ορφανίδη, στάληκε έτσι «το μήνυμα ότι η αγορά κυβερνητικού χρέους της ζώνης του ευρώ δεν πρέπει να θεωρείται πλέον ασφαλής, ούτε και ότι συνεπάγεται πλήρη αποπληρωμή». Λίγους μήνες μετά μάλιστα, τον Ιούλιο και μετά τον Οκτώβριο του 2011, επέβαλαν στους κατόχους ελληνικού χρέους να απορροφήσουν ζημιές. «Ενίσχυσαν έτσι την ιδέα ότι οι επενδυτές σε κυβερνητικό χρέος της ζώνης του ευρώ πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να υποστούν ζημιές ακόμα και κάτω από συνθήκες οι οποίες δεν προκαλούν κατ 'ανάγκη ανάλογες απώλειες για κράτη εκτός ευρωζώνης. Οι επενδυτές έδειξαν αμέσως την έλλειψη εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ εγκαταλείποντας τις αγορές κυβερνητικού χρέους της ευρωζώνης. Η μετάδοση της κρίσης ήταν εμφανής στις αποδόσεις των χρεογράφων όλων των κρατών μελών μετά τις προαναφερθείσες συνόδους κορυφής».

Παρόλο που οι ευρωπαίοι ηγέτες άλλαξαν πλεύση ανακοινώνοντας στις 9 Δεκεμβρίου 2011 αλλαγή της γενικότερης απόφασης για απορρόφηση ζημιών από τον ιδιωτικό τομέα (PSI) σε περιπτώσεις που ένα κράτος αντιμετωπίζει δυσκολίες ρευστότητας, οι επενδυτές, υπέδειξε ο κ. Ορφανίδης, δεν έχουν πεισθεί. «Ούτε τα σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση του ευρώ με το «Δημοσιονομικό Συμβόλαιο» φαίνεται να αποκαθιστούν πλήρως την εμπιστοσύνη».

Τι άλλο χρειάζεται για να πείσουμε ως ευρωζώνη; Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, «απαιτείται άμεση και αυστηρή εφαρμογή του νέου «Δημοσιονομικού Συμβολαίου», χωρίς τη χαρακτηριστική κωλυσιεργία που επιδείχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στη διαχείριση της κρίσης». Κυρίως όμως, κατέληξε ο κ. Ορφανίδης, «την επίδειξη, επιτέλους, της απαραίτητης αμοιβαίας αλληλεγγύης για την οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε τον περασμένο Οκτώβριο ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Schmidt, «είμαστε δεσμευμένοι ηθικά και νομικά, μέσω των άρθρων 3 και 5 της Συνθήκης».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 800 00 800 / (+357) 2212 8000 EMAIL