"Ετήσια Σειρά Διαλέξεων-Νόμπελ Οικονομικών"

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Τράπεζα Κύπρου, διοργάνωσαν, την Παρασκευή 8 Απριλίου στην Αθήνα, την «Ετήσια Σειρά Διαλέξεων - Νόμπελ Οικονομικών», με προσκεκλημένο ομιλητή τον Καθηγητή Οικονομικών του London School of Economics και κάτοχο του Νόμπελ Οικονομικών 2010, κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Γρηγόριος Πραστάκος, αναφέρθηκε στην ευτυχή συγκυρία της έναρξης της Σειράς Διαλέξεων από τον Καθηγητή Πισσαρίδη. Επισήμανε ότι οι διαλέξεις αυτές θα υπηρετήσουν τους στόχους της ενημέρωσης σε επίκαιρα θέματα της οικονομίας και στην ανάδειξη της ερευνητικής αριστείας. Επίσης, σημείωσε ότι η σειρά αποτελεί «ένα ακόμα άνοιγμα προς την κοινωνία, στην οποίαν έρχεται να προσφέρει φρέσκιες ιδέες, καινοτόμες προτάσεις, διεθνή εμπειρία, και χρήσιμα διδάγματα. Διδάγματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον ακαδημαϊκό, τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο και να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά και την ελληνική παιδεία, σε μια ομολογουμένως κρίσιμη εποχή». Ακόμη, συμπλήρωσε ότι η σειρά «έρχεται να προσφέρει όραμα, προοπτική και πρότυπα».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον ρόλο των Πανεπιστημίων σήμερα που, πέρα από την τεχνοκρατική γνώση που παρέχουν, φέρουν ευθύνη για τη στάση ζωής και το σύστημα αξιών που θα διαμορφώσουν οι νέοι επιστήμονες μιας χώρας, οι οποίοι θα προδιαγράψουν και το μέλλον της. Μίλησε ακόμη για τη σημασία της έρευνας που διεξάγεται στα Πανεπιστήμια για την ανάπτυξη μιας χώρας και την ανάγκη στήριξής της από το κράτος, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση σε τέτοια κατεύθυνση, που «θα επέτρεπε μεγαλύτερη ανάπτυξη πρωτοβουλιών και θα καθιέρωνε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, πάντα στα πλαίσια της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Ανδρέας Ηλιάδης, συνεχάρη τον Δρ. Πισσαρίδη για την ύψιστη διάκριση που έλαβε με το βραβείο Νόμπελ, γεγονός που έκανε περήφανο τον Κυπριακό λαό και όλον τον Ελληνισμό. Στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η περίοδος που διανύουμε απαιτεί περισυλλογή, σωστή εκτίμηση των γεγονότων, σωστή εκτίμηση των αλλαγών που βιώνουμε, αλλά και αυτών που έρχονται, για να αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν και να κοιτάξουμε δυναμικά στο μέλλον.

Να δούμε την κρίση ως ευκαιρία, για να οραματιστούμε τη νέα Ελλάδα και να την τοποθετήσουμε και πάλι εκεί που της αξίζει. Η σύγχρονη Ελλάδα καλείται να δώσει τη μάχη της στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και στην αναστήλωση της οικονομίας της.

Είναι η ώρα, που η Ελλάδα καλείται να γονιμοποιήσει το παρόν και να κάνει το μέλλον ελπιδοφόρο».

Ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι «η Τράπεζα Κύπρου επενδύει για 20 χρόνια στον ελλαδικό χώρο, θέτοντας τη δική της σφραγίδα στα οικονομικά δρώμενα. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, θέλω να βεβαιώσω ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι δίπλα στους πελάτες της, επεκτείνει το δίκτυό της, στηρίζει το προσωπικό της, ώστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση».

O Καθηγητής Νικόλαος Βέττας, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε το έργο του κ. Πισσαρίδη και τη συμβολή του στην οικονομική θεωρία και πολιτική. Όπως ανέφερε, ο κ. Πισσαρίδης είναι ο πρώτος Έλληνας, στον οποίο απονέμεται το βραβείο Νόμπελ για επιστημονικό κλάδο και ο τρίτος συνολικά, μετά τους Γ. Σεφέρη και Οδ. Ελύτη. Η επιστημονική δραστηριότητα του τιμώμενου εστιάζεται κυρίως στη «θεωρία αναζήτησης» και την κατανόηση του πώς οι «τριβές» που αναπόφευκτα υπάρχουν σε μια αγορά επηρεάζουν τη λειτουργία της, όπως και η μελέτη της κατάλληλων μέτρων πολιτικής, όπως για παράδειγμα τα επιδόματα ανεργίας. Ειδικότερα, η αντιμετώπιση της ανεργίας ως φαινόμενο ισορροπίας της αγοράς είναι κεντρική στο έργο του Πισσαρίδη. Το επιστημονικό του έργο έχει επιδράσει θεμελιωδώς στη σκέψη όσων ασχολούνται με την αγορά εργασίας, τη μακροοικονομική και την οικονομική θεωρία και πολιτική ευρύτερα.

Κατά πολλούς, επισήμανε ο κ. Βέττας, το θεωρητικό πλαίσιο που ανέπτυξε ο κ. Πισσαρίδης (μαζί με τους P. Diamond και D. Mortensen που τιμήθηκαν μαζί του με το Nobel), αποτελεί την πλέον σημαντική συμβολή στη κατανόηση των αγορών εργασίας μετά τον Keynes. Κρίσιμη είναι η κατανόηση της δομικής ανεργίας και το γιατί είναι τόσο έντονη στις σύγχρονες οικονομίες που διασυνδέονται μέσω της παγκοσμιοποίησης.

Ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Χριστόφορου Πισσαρίδη, με θέμα «Η Αγορά Εργασίας στη Σύγχρονη Οικονομία: Θεωρία και Διδάγματα για την Οικονομική Πολιτική».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναγόρευση του Δρ. Χριστόφορου Πισσαρίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 800 00 800 / (+357) 2212 8000 EMAIL