Προετοιμαστείτε να επεκτείνετε την επιχείρησή σας

Περίληψη

Πολλές φορές οι επιχειρηματίες αισθάνονται άβολα  στην ιδέα να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, αφού αυτό προϋποθέτει πρόσθετες οικονομικές ανάγκες.   Η σωστή και προσεκτική προετοιμασία θα βοηθήσει ώστε τα σχέδια σας, για επέκταση και ανάπτυξη, να προχωρήσουν όσο πιο ομαλά γίνεται.

 

Προετοιμαστείτε για την επέκταση

 Απαιτείται λοιπόν σοβαρή έρευνα και προγραμματισμός  πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην επέκταση της επιχείρησής σας.

Πιο κάτω παρατίθενται  κύρια σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν προχωρήσετε

 

Μελετείστε υπαλλακτικές επιλογές

Πως θέλετε να μεγαλώσετε τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες; Ίσως να  θέλετε :

  • Να στοχεύσετε  σε  νέες αγορές
  • Να διαφοροποιηθείτε  με κάποιο νέο προϊόν ή υπηρεσία
  • Να επεκταθείτε και σε νέα τοποθεσία
  • Να παραχωρήσετε δικαιώματα δικαιόχρησης (franchise)
  • Να αποκτήσετε  μια υφιστάμενη επιχείρηση
  • Να επεκταθείτε στο διαδίκτυο ή στη διεθνή αγορά

 Η επέκταση μιας επιχείρησης είναι ένα σημαντικό βήμα και χρειάζεται  σοβαρή προεργασία  και μελέτη αφού η επέκταση εκθέτει μια επιχείρηση σε κινδύνους. Ο συνετός προγραμματισμός    βοηθά στο περιορισμό και μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου.

 Για να είναι το πλάνο σας εφικτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας τους στόχους που θέλετε να πετύχετε και τα χρονικά πλαίσια επίτευξής τους. Πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα αυστηροί με τον εαυτό σας- ποιοι είναι οι λόγοι που επιλέξατε αυτούς τους συγκεκριμένους στόχους; Υπάρχουν ίσως άλλες πιο λογικές επιλογές  ;

 

Δημιουργείστε επιχειρηματικό  πλάνο(business plan) ανάπτυξης και επέκτασης

 Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι η επιλογή μας συγκεκριμένης στρατηγικής.  Στη συνέχεια, αναλύστε το πλάνο σας με τη  καταγραφή  συγκεκριμένων  και μετρήσιμων  στόχων .  Χρειάζεστε ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό πλάνο (business plan)  το οποίο να είσαστε σε θέση να το παρουσιάσετε σε πιθανούς  επενδυτές ή δανειστές .

 

Οικονομικές προβλέψεις και προϋπολογισμός

 Το πλάνο σας θα πρέπει να λάβει  υπόψη τις πιθανές οικονομίες  κλίμακας που αρμόζουν στη δική σας περίπτωση.   Οικονομίες κλίμακας προκύπτουν από την μείωση του κόστους παραγωγής, λόγω της αυξημένης παραγωγής και πωλήσεων.

 Ανάλογα με το βαθμό επέκτασης, τόσο το σταθερό όσο και το μεταβλητό κόστος είναι δυνατό να είναι αυξημένα . Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι επιτυγχάνετε  κάλυψη του επιπρόσθετου κόστους που επιβαρύνεστε από την επέκταση των δραστηριοτήτων σας.

 

Ο υπολογισμός των αναγκών  ρευστότητας είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη

 Αναλύστε τα σταθερά και μεταβλητά κόστη με κάθε λεπτομέρεια.  Ετοιμάστε το προϋπολογισμό σας αφού λάβετε υπόψη όλες τις παραμέτρους. Πως για παράδειγμα επηρεάζεται η ρευστότητά σας αν αυξηθούν  το προσωπικό, ή τα άλλα λειτουργικά έξοδα; Πόσα νέα έσοδα αναμένετε να έχετε ;

Βεβαιωθείτε ότι είσαστε σε θέση να καλύψετε  οποιαδήποτε μεγάλα έξοδα προκύψουν, που συνδέονται με την αναπτυξιακή σας δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα την αγορά νέου εξοπλισμού.   Βεβαιωθείτε, μέσω των προβλέψεών σας, ότι η επιχείρησή σας παραμένει επικερδής και μετά την επέκτασή σας.

 
 Εντοπίστε  κινδύνους και πιθανά προβλήματα

 Ο αναλυτικός σχεδιασμός  των προβλέψεων σας θα φέρει στην επιφάνεια διαφόρους κινδύνους ή και προβλήματα . Επίσης αν δεν είσαστε απόλυτα σίγουροι για την στρατηγική που θα ακολουθήσετε, η δημιουργία διάφορων σεναρίων θα σας βοηθήσει   να επιλέξετε το  μέγεθος και το ρυθμό της επέκτασής σας.

 Είναι χρήσιμο να αναπτύξετε αισιόδοξα, ρεαλιστικά και απαισιόδοξα  σενάρια όσον αφορά τις τελικές προβλέψεις σας .  Αυτό σας αποτρέπει από το να είσαστε υπεραισιόδοξοι και  αποδεικνύει σε πιθανούς  δανειστές και επενδυτές ότι είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί  και σοβαροί  στον σχεδιασμό και στις επιπτώσεις της ανάπτυξης και επέκτασης της επιχείρησής σας.

Εξετάστε τα αριθμητικά στοιχεία και τις προβλέψεις σας μαζί με τον λογιστή σας και βεβαιωθείτε ότι είναι ρεαλιστικά.

Συμβουλευτείτε ειδικούς συμβούλους  ή άλλους επιχειρηματίες  που έχουν εμπειρίες στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Ο δικές τους συμβουλές  μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλήξετε σε ένα ρεαλιστικό πλάνο επέκτασης και να αποφύγετε  λάθη και παγίδες.

 

Σκεφτείτε προσεκτικά τις επιλογές σας για χρηματοδότηση της ανάπτυξής σας

 Ανάλογα με το τομέα της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας, αλλά και το μέγεθος  της  ανάπτυξης που προγραμματίζετε, ίσως είναι εφικτό να  προχωρήσετε με δικά σας κεφάλαια από τα έσοδα σας.

Αυτό σημαίνει ότι προχωρείτε στην επέκτασή σας χωρίς δανεισμό,το οποίο  βέβαια μπορεί να σας εκθέτει σε κάποιο χρηματοοικονομικό κίνδυνο.  Θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι, επειδή τα κεφάλαια για την επέκταση δεν θα καταβληθούν εξ ολοκλήρου από την αρχή, αλλά σταδιακά,  αυτό θέτει περιορισμούς στον ρυθμό ανάπτυξης .

 Εάν επιλέξετε χρηματοδότηση  από άλλες πηγές, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι δανειστές θα πρέπει να  πεισθούν για την ικανότητά σας  να διευθύνετε μια μεγαλύτερη επιχείρηση .

 Μια άλλη επιλογή είναι να προσπαθήσετε να προσελκύσετε νέο επενδυτή στην επιχείρησή σας  που ίσως σας ενισχύσει με νέες εμπειρίες και δεξιότητες.

Να  έχετε υπόψη σας ότι για κάθε τρόπο χρηματοδότησης  υπάρχουν τόσον πλεονεκτήματα όσον και μειονεκτήματα, που θα πρέπει να τύχουν σοβαρής μελέτης.

 

Επενδύστε το χρόνο σας με προσοχή

 Οποιαδήποτε και αν είναι η μέθοδος που θα επιλέξετε, για να χρηματοδοτήσετε την ανάπτυξη της επιχείρησής σας, θα πρέπει να αφιερώσετε προσπάθεια και χρόνο, για να βεβαιωθείτε ότι η ρευστότητά σας είναι στα σωστά επίπεδα.  Είναι βέβαιο ότι  θα χρειαστείτε ρευστότητα  για να καλύψετε έκτακτες απρόβλεπτες ανάγκες που ίσως προκύψουν.  Είναι η ευκαιρία, τώρα που αναπτύσσετε την επιχείρησή σας, να εξεύρετε τρόπους να περιορίσετε τα έξοδα και  να γίνετε αυστηρότεροι με τους χρεώστες σας .

 Σημειώστε ότι θα πρέπει να λάβετε υπόψη  πιθανές νέες φορολογικές  υποχρεώσεις,  που ενδεχομένως να προκύπτουν από την ανάπτυξη της επιχείρησής σας και να μην υπήρχαν προηγουμένως.

Χρήσιμες πληροφορίες
Περιορισμός ευθύνης
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 800 00 800 / (+357) 2212 8000 EMAIL